Od 23.5. do 28.5.2022 je pri nas potekal festival R.O.R. Trenutek v času, pri katerem smo bili tudi soorganizatorji.

Letošnja izdaja R.o.R. festival je raziskovanje razširjenosti tehnologije v sodobni družbi. Sprašuje se, kako se umetniki spopadajo z ekstremnim tehnološkim razvojem, od iskanja novih možnosti za umetniško produkcijo do opazovanja, kako je tehnološki napredek spremenil naše dojemanje človeških vrednot. Umetniški projekti so se dotikali različnih tem, od zastarelih industrijskih težkih strojev, ki so oblikovali našo zgodovino, do visokotehnoloških projektov, ki segajo v interdisciplinarno področje, kjer se umetnost sreča z znanostjo in najsodobnejšo tehnologijo.

Na festivalu smo predstavili projekt UIL VR (povezava) v katerem smo digitalizirali Učni izdelovalni laboratorij, kar pomeni, da si ga lahko virtualno ogledamo z pomočjo VR (virtualna realnost) tehnologije. V njem smo izdelali vse stroje, ki jih imamo v fizičnem laboratoriju ter programe, ki jih potrebujemo za uporabo le teh. V digitalnem laboratoriju smo izdelali tudi robota, ki opravlja vlogo mentorja ter skupaj z njim lahko raziščemo in se naučimo pravilne in varne uporabe strojev. Ta projekt je dober primer kako bi lahko potekalo izobraževanje v prihodnosti.

Drugi projekt, ki smo ga predstavili je ravno tako VR aplikacija, to pa so razvili naši in Finski dijaki, kateri so sodelovali pri projektnih dnevih, ki smo jih gostili v UIL. Cilj te izmenjave je bil združitev različnih dijakov v mednarodne skupine ter jim predstaviti, proces izdelave VR aplikacij. V dveh tednih so morali izdelati VR aplikacijo, ki predstavlja mesto prihodnosti ali pa pripomore k trajnostnemu razvoju. Predstavljali smo aplikacijo skupine, ki je prepoznala izziv v omejitvah potovanja zaradi Covid-a, ter velikega onesnaževanja zaradi prekomernega potovanja z avti in letali. Za ta izziv so naredili aplikacijo, ki ti omogoča ogled znamenitosti po svetu kar iz domačega naslonjača. Za prvi prototip aplikacije so poustvarili Solkanski most. Aplikacija predstavlja most v treh različnih obdobjih, ko je bil najprej zgrajen, potem porušen in nazadnje obnovljen, ob vsakem stanju lahko vidimo tudi par realnih slik ter nekaj informativnega besedila o mostu. (Povezava)

Umetniški skupini BridA, ki je bila glavni organizator festivala se zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju. Veseli smo, da smo lahko del prireditve gostili tudi na MIC-u.

Več glede festivala si lahko preberete na povezavi.